Capitole

duminică, 12 octombrie 2014

Premiul Nobel pentru Pace, 2014, acordat elevei pakistaneze Malala Yousafzai



Premiul Nobel pentru Pace, 2014, a fost acordat elevei pakistaneze Malala Yousafzai si activistului indian pentru drepturile copiilor Kailash Satyarthi

Kailash Satyarthi / Malala Yousafzai
Foto: Colaj HotNews.ro

Din presa internațională am aflat că Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat vineri10 octombrie 2014, adolescentei de 17 ani din Pakistan, pe nume Malala Yousafzai si totodată activistului indian Kailash Satyarthi, care luptă de mulți ani pentru drepturile copiilor, după cum relatează AFP, premiul a fost acordat "pentru lupta lor împotriva opresiunii asupra copiilor și tinerilor și pentru dreptul tuturor copiilor la educație".

Presedintele Comitetul Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, a declarat "Copiii trebuie să meargă la școală și să nu fie exploatați financiar".

Citind despre această tânără adolescentă am aflat că este o oponentă a talibanilor și militează de mai mulți ani pentru dreptul fetelor la educație. În urmă cu doi ani, pe 9 octombrie 2012 a fost victima unui asasina în Pakistan. Ea a fost împușcată de talibani, apoi a suferit mai multe operații chirurgicale. Salvată și recuperată, Malala Yousafzai s-a stabilit in orasul Birmingham.
Ea a intrat în atenția presei, de când avea 11 ani, atunci când a început să scrie un jurnal pentru BBC. Sunt retranscrise în presă unele fragmente, din 2009, și am fost împresionată de cuvintele ei:

 "Am avut un vis teribil ieri cu elicoptere militare și ale talibanilor. Am avut astfel de vise de la lansarea operațiunii militare în Swat (numele dat de ea pentru orașul ei natal Mingora). Îmi era frică să merg la școală pentru că talibanii au emis un edict prin care interzic dreptul fetelor de a merge la școală".


În acel an, împreună cu mulți localnici, Malala și familia ei a plecat în exil din Valea Swat, atunci când o operațiune militară de stat a încercatsă curețe regiunea de militanții talibani. Dupa succesul parțial al armatei din conducerea statului înapoi talibanilor, Malala a fost capabilă să se întoarcă, în acel an, în orașul ei natal Mingora.

Pe parcursul anului 2009, Malala au început să apară la televizor și să susțină public dreptul la educație și școală pentru fete.

În 2011, ea a fost nominalizata pentru Premiul Internațional pentru pace al copiilor, de către Fundatia KidsRights.

Mai târziu, guvernul i-a acordat Premiul Național pentru Pace - redenumit ulterior Premiul Malala Național pentru Pace - pentru cei sub 18 de ani.

Experiențele pe care le-a trăit Malala au avut un impact puternic asupra aspirațiilor ei de viitor. Ea a declarat pentru The Dawn la începutul acestui an că intenționează să formeze propriul partid politic axat pe promovarea educației.

Pentru pakistanezi, Malala a devenit un simbol al rezistenței împotriva talibanilor

Mă impresionează dorința copiilor din zonele lumii unde situația internă este tulbure, unde se dau lupte și armele se aud în fiecare zi pe străzi a merge la școală și de a obține educație, și nu pot să nu fac comparație cu copiii de la noi, din România. Chiar dacă nu este totul perfect, nu înțeleg de ce din ce în ce mai mulți copii abandonează școala, și mai rău își bat joc de ea.
Poate că ar fi bine dacă copiilor noștri li s-ar prezenta situația la nivel mondial a copiilor lumii, dacă în programa școlară ar fi ore dedicate pentru ridicarea nivelului de conștiință al copiilor pentru a le arăta care este situația, la nivel global a copiilor. 

Îmi amintesc, dintr-o carte, cuvintele unei mame americane, care în timpul celui de-al doilea război mondial,  își încuraja copii să mănânce spunându-le:" Mănâncă tot, în Europa copiii mor de foame, și tu faci mofturi!"
Acordați atenție și altor țări ale lumii, nu doar țărilor bogate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu